Johnny Mars

Bio Johnny Mars. 

Johnny groeide op in de zuidelijke staten, kreeg zijn eerste harmonica op 9-jarige leeftijd en werd gedwongen zijn instrument te oefenen terwijl hij in de auto in de tuin zat! Hij herinnert zich als een jongen die naar jazz luisterde op de radio en zat in Juke-Joints waar hij de muziek van Muddy Waters, BB King, Little Walter en anderen beluisterde. Op 14-jarige leeftijd ging Johnny (na de dood van zijn moeder) naar New Paltz , New York State, voltooit zijn schoolopleiding en zingt en speelt harmonica in zijn eerste bluesgroep, de Train Riders. Dit was in 1957 en in die band waren Adrian Gillerey, Phil Paritori, Herb Lehman, Ernie Bostic. 

 

Zijn volgende band, The Burning Bush, vormde hij met een aantal van dezelfde spelers, speelde blues en rock en was een van de eerste psychedelische bands die Woodstock speelde rond 1960. Tijdens dit decennium nam hij songs op voor Mercury Record Company, waaronder 'Deep in the Wilderness ', en in 1966 overwoog het bedrijf om hem met zijn band naar Engeland te sturen. Hij speelde in veel clubs in Greenwich Village, waaronder het Café Wha, waar hij op “dezelfde rekening” speelde als Jimi Hendrix (hij noemde zichzelf toen Jimmi James en de Blue Flames). 

 

Johnny keerde terug naar New Paltz vanwege gezinsverantwoordelijkheden en speelde in dit gebied met verschillende muzikanten onder de naam 'The John Mars Band'. In 1967 reisde hij naar Californië, aankomst in San Francisco met zijn nieuwe vriendin, Elaine en een vriend Ricky Rizi met zijn vriendin en baby. Dit was de liefde van de zomer! Hij begon onmiddellijk rond te kijken naar muzikanten om een ​​band te vormen en stelde zijn eerste 'The Last Mile' samen. De leden waren Eric McCarthy, Dan Kennedy, Gary Peak en Michael Henderson die later bij de band kwam. Tegen die tijd was de band 'The Johnny Mars Band' geworden, met Michael en Dan op gitaar, Ray Diggs op drums, Johnny op bas en mondharmonica, en Jay Hardman en Stuart Teischa op sax. Ze speelden op dezelfde shows als bijvoorbeeld Alice Cooper en Santana enz. Dit waren gratis festivals en optredens, omdat het ging om feesten en muziek maken, een experimentele tijd. Iedereen was op weg om een ​​goede tijd te hebben, een tijd waarin de jeugd op pad was om de wereld te veranderen! 

 

De Johnny Mars Band toerde met 'Magic Sam', een gitarist en zanger uit San Francisco, en speelde op dezelfde plaatsen als de Paul Butterfield-bandleden, evenals Earl Hooker, BB King en bluesman Jessie Fuller. In mei 1972 kwam Johnny met zijn vrouw, Elaine, naar Engeland om in de 100 club in Londen te spelen en daar nieuwe muzikale contacten te leggen. Hij maakte ook zijn eerste Europese album, Blues from Mars. Terwijl hij tourde door Groot-Brittannië en Europa, was Johnny betrokken bij een aantal opmerkelijke projecten. Hij speelde in concert met Larry Carlton (wereldberoemde jazzgitarist), terwijl hij in 1984 zijn eigen tv-optreden op het Ohne Filter TV-programma maakte, Duitsland (beschikbaar op dvd). In 1991 speelde Johnny ook als solist op een album voor de populaire groep Banarama. Hun singles "The Preacher Man, Megalomaniac and Long Train Running" stonden op de hitlijsten en Johnny maakte vervolgens tv-optredens door heel Europa en trad op in hun video. Johnny bleef optreden op grote bluesfestivals en concerten in het Verenigd Koninkrijk en in Europa, evenals in de Verenigde Staten, ontwikkelde zijn carrière als harmonicaspeler en experimenteerde met elektrische apparaten en pedalen. Al 15 jaar geeft Johnny les op basisscholen in Engeland , enthousiasmeert de jonge generatie met de mondharmonica. Dit is wat de CD "Dare to Dream, Aim to Achieve" inspireerde, geproduceerd met scholen in Portsmouth in 1999. Een van zijn nieuwste projecten was het werken met jonge tienermuzikanten, het aanmoedigen van hun liefde voor blues en het vormen van 'Johnny Mars and Stars'. Hij is nu bezig met het ontwikkelen van een 'Anthem'-project, waarbij jongeren worden begeleid op scholen in het zuidwesten om hen te helpen bij het schrijven en uitvoeren van liedjes voor hun school.